248816
 
 
 
 
 

     Menu:

> Startscherm
> Schrijvers
> Verhalen
> Open verhalen
> FAQ
> Vintage

Keiharde dromen s2
412 Aangewezen
Door: EsQuizzy
Commentaar van de schrijver:
Categorie: Drama / Roman
Geschatte leestijd: ca. 4 minuten

Voor nú zie ik mij genoodzaakt deze warme, omschreven herinneringen aan onze ontmoeting te verbergen, lieve Natriyssa, aangezien de verhalen die ik erin verwerkt heb niet populair zijn op dit moment in onze actuele geschiedenis. Mocht iemand deze tekst ooit onder ogen krijgen, dan zal ik mijn positie aan het hof, het levensonderhoud van ons gezin — en wellicht méér — niet zeker zijn.
Ik hoop van harte dat het niet lang zal duren voor ik deze woorden met een glimlach rond een dan ongevaarlijke herinnering opnieuw zal kunnen lezen. Tot die tijd zal dit handschrift rusten op een plaats waar niemand het vermoedt — al zàl het onopvallend aangewezen worden.
” Toenak keek op uit het boek en zei: „Met die woorden besluit Matarc de woorden van zijn boek te besluiten.”
Fronsend keek Gabriëlle de magister aan.
„Hoeveel van wat er in die verhalen en die kinderliedjes verteld werd, zou er wáár zijn?” vroeg ze zich hardop af.
„Wel, gezien de verslagen feitelijkheid van de pogingen, ontspruitend aan de persoonlijkheid van koningin Ithiyara om de voorafgaande historie van onze voorvaderen in troebele wateren te verhullen, acht ik het gehalte aan waarheidsgetrouwheid aan de zijde der verslaggeving niet gering,” gaf Toenak toe. „Dat, wat Matarc bij wijze van een voorbeeld presenteert als zijnde een legende — het verhaal van een ondoordringbare sluis die slechts op het geluid van één bepaalde stem zijn sleutel prijsgeeft — dàt hebben wij in onze dagen reeds met ogen, die ons eigendom genoemd mogen worden, aanschouwd. De omstandigheid dat wij tot vóór de vondst van deze rijk gevulde omslag niet op de hoogte waren van de kennis dat dit fenomeen, dat door koning Clachidec als ‘een Onoplosbaar Raadsel’ betiteld werd, een sluis zou zijn, doet niet af aan het feit dat de bepaaldheden van dat verhaal volledig overeenkomen met het klaarblijkelijke mechaniek in de diepte, dat slechts uw stem als de enige — blijkbaar aangewezen — autoriteit erkent.”
Gabriëlle verwerkte die volzinnen even, maar reageerde toen samenvattend: „Dus… u gelooft dat die ring daar beneden in de diepte die sluis is uit dit boek — een toegangsdeur; een soort van poort!?”
„Ik beken mij aan het koesteren van dat geloof schuldig te maken, Hoogheid,” knikte Toenak bevestigend.
„En die zou… ik… alleen kunnen openen door het uitspreken van die zin,” redeneerde Gabriëlle verder, waarbij ze bijna over prinses Lidhia in de derde persoon sprak, maar zichzelf juist op tijd wist te corrigeren al ving ze een gealarmeerde blik van medica Ishtaran op.
Murox reageerde nu: „Dat klinkt als een correcte conclusie, Hoogheid.”
„En… daarmee zou ik de weg naar die mooie wereld openen, waarover in dat àndere verhaal verteld wordt,” zette Gabriëlle door.
„Ook dàt lijkt bevestigd te worden door Matarc, Hoogheid,” reageerde nu heer Ashtroc.
„Een wereld waarin… hoe stond het er ook alweer?” vroeg Gabriëlle, terugkijkend naar het boek, dat tussen hen in op de grote tafel in de bibliotheek lag.
„‘…waarin vergankelijkheid een proces was dat vele malen langer duurde dan in het zoute zeewater,’” haalde Toenak de woorden vanuit zijn scherpe geheugen aan. Blijkbaar was ook hij al met de betekenis van die zin aan het stoeien geweest.
„Wat zou daarmee bedoeld worden?” mijmerde Gabriëlle.
„Er stond nog méér over die wereld, herinner ik mij,” fronste heer Ashtroc. „Iets over techniek en wetenschap als zijnde vèr gevorderde disciplines…”
„…en bergen die nergens de waterspiegel doorbreken — of zoiets,” vulde Gabriëlle enthousiast aan. „Waar zou dàt Liliaño kunnen liggen!?”
„Het enige wat wij uit Matarcs omschrijvingen kunnen vaststellen, Hoogheid,” nam Murox het woord, „is dat de techniek die wij in de grot met de echo’s hebben aanschouwd een demonstratie is van wat de waterlingen die in de tijd van de genoemde natuurramp naar deze locatie gevlucht zijn, voor elkaar wisten te krijgen. Niets uit onze huidige, moderne tijd heeft daar zelfs maar enige overeenkomst mee…”
Gabriëlle haalde zich met gemak enkele technologische overeenkomsten tussen de ring beneden en mechanische voorwerpen uit haar eigen thuiswereld voor de geest, maar het was de uitspraak van Murox die haar ervan weerhield om hardop te gaan speculeren over een mogelijke locatie van wat Matarc vol blanco verlangen ‘Liliaño’ had genoemd. Ze keek magister Toenak nog eens aan en maakte uit zijn stille, onopvallende knikje-met-gesloten-ogen op, dat ze er op een later tijdstip wel een kelpwoud over zouden opzetten. Ook Ishtaran keek haar strak maar met een vergelijkbare, geboeide glimlach aan.
Zij glimlachte terug.
„Dan lijkt mij nu de tijd gekomen, heer Ashtroc, waarin u naar hartelust de beide talen met elkaar kunt vergelijken,” stelde Murox voor. Ashtroc reageerde daar zeer ingenomen op; Murox sprak de wens uit hem gezelschap te mogen blijven houden in de bibliotheek. Aangezien Ashtroc een eerste bestudering van het in het Klassiek geschreven deel van het boek zónder zijn naslagwerken van thuis wilde beginnen, zag Gabriëlle haar kans schoon om medica Ishtaran en magister Toenak even voor zichzelf te claimen.
„Is het dan een goed idee als wij drieën dan een zwemmeling gaan maken?” vroeg ze. „Of blijft u, magister Toenak en medica Ishtaran, óók liever bij heer Ashtroc?”
Op haar bijna smekende blik schoot Ishtaran even in de lach: „Een zwemmeling zal mij goed doen. Ik verlang er óók naar het heldere daglicht weer even te zien.”
Toenak knikte hun toe, maar meldde dat hij, evenals Murox, op dit moment de voorkeur gaf aan het bijwonen van de taalstudie. Daar kon Gabriëlle wel begrip voor opbrengen, al was ze blij dat Ishtaran met haar mee zou gaan.
Zo kon ze eenvoudiger een tot nu toe verzwegen en verhinderd plannetje ten uitvoer brengen…

Gepost op 31-01-2012 om 21:54 uur
111 keer gelezen
<< Vorige in deze serie

Alle verhalen in deze serie (Keiharde dromen)
Alle verhalen van deze schrijver (EsQuizzy)



Door: Rapunzel
Oké, dat gaat me iets te snel: onze ontmoeting en de levensonderhoud van ons gezin… Houdt dat in dat Natriyssa niet alleen Matarc`s “vlam” was, maar dat ze ook daadwerkelijk een relatie hadden?

Haha, leuk gevonden: ogen, die ons eigendom genoemd mogen worden.

Ah Had nú bij het lezen even een ah-momentje wat betreft vergankelijkheid en het zoute zeewater

Hmm... ben benieuwd wat dat plannetje van Gabriëlle is…

Waardig vervolg, Quizzy!



P.S. Moet ik me nog “druk” maken om 12-01-2012 20:35 Kd.404 v.w.b. te trekken conclusie, of zijn we inmiddels onbewust al zover?
Gepost op 31-01-2012 Om 22:34

V.w.b. "te snel": gaat de bijbel je ook te snel omdat je erin kunt lezen over de geboorte van Jezus, maar ook over Zijn dood en wederopstanding?

En als mensen een serieuze relatie krijgen, zijn ze dan ineens niet meer elkaars "vlam"?

Dank voor de complimenten.

Kd·404: nu moet ik even teruglezen...

Gepost op 01-02-2012 Om 08:42

Door: EsQuizzy
Sorry: emoticons vallen natuurlijk weg.








Gepost op 01-02-2012 Om 08:45

Door: Yanaika
Een plannetje....Ben benieuwd wat voor plan dat is.
Hopen dat we dat te weten krijgen in de volgende post maar dan zal het net zo zijn dat je verder gaat bij de studie van de taal.

Mooie post trouwens ben benieuwd waar dit alles op uit gaat lopen
Gepost op 01-02-2012 Om 08:55

Ja, Yanaika, op dit moment liggen er verschillende actieve lijnen open. Dat maakt het spannend waar we verdergaan... =)

Bedankt voor je reactie!

Gepost op 01-02-2012 Om 09:55

Door: EsQuizzy

@Rapunzel: die conclusie is niet zo belangrijk, hoor. Ik zou me daar maar niet druk over maken.

In de laatste posts heb je veel interessantere info gekregen om over te speculeren.



Gepost op 01-02-2012 Om 09:56

Door: Rapunzel
@08:42: Haha, lekker kort door de bocht

Mijn antwoord op de door jou gestelde vragen weet je zelluf, dus die ga ik ff niet beantwoorden, but, but, but…. ik had het idee n.a.v. wat *ik* las c.q. interpreteerde uit de vorige posts, dat hij “slechts” verliefd was, máár toen kenden we een beetje "extra" van de inhoud van Matarc`s schrijfsels nog niet.
Dus het kàn best zijn, dat ze een relatie hadden... Maar ben ik dan zó vreemd als ik “de ontmoeting” en “levensonderhoud van ons gezin” niet direct kan koppelen?!?!?! Tenzij het allemaal heel erg in het geheim moest, dàn kan ik me er wèl weer wat bij voorstellen

Snappie moi ein bietje??

@Kd.404: Wacht rustig af tot je teruggelezen hebt, en ik aan de hand daarvan dan te weten kom of ik m`n hersenen daarover nog moet breken of niet
Gepost op 01-02-2012 Om 10:08

Over Matarc en Natriyssa: lees nog eens de laatste alinea’s van Kd·407, en vertel me wat je daaruit opmaakt.

=)

Gepost op 01-02-2012 Om 19:32

Door: Rapunzel
@09:56 Lekker, de computers op school zijn nòg slomer dan thuis, haha.
Naar aanleiding hiervan... dan was mijn reactie van 10:08 dus niet ècht noodzakelijk geweest... maar ja..., beetje verduidelijking kan nooit kwaad hè

Jep... --> éérst locatie Liliaño


Werkse!! Ik ga ook weer ff aan de gang hier

Gepost op 01-02-2012 Om 10:12

Door: kiezel
Ook ik ben erg benieuwd naar het plannetje...

Taalkundig: Toenak knikte hen toe; moet zijn hun.
Dat zijn van die typische twijfelgevalletjes, waarbij de lijst op de volgende pagina erg nuttig is:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/hun-hen
Gepost op 02-02-2012 Om 09:26
Ah, dank je voor de tip.

Een goede adviessite over hen en hun kan ik intussen wel gebruiken, ja… =) Ik snap er helemaal niets meer van, namelijk. =(

Enfin. Ik pas het aan. Bedankt!!! =)

Gepost op 02-02-2012 Om 18:39

Door:


besluit te besluiten...kan technisch gezien wel, maar ik vind het persoonlijk niet zo mooi staan

gezien de verslagen feitelijkheid van de pogingen...enz.??? ai, wat een hersenkraker, die zin. Als ik in Lidhia haar flippers had gezwommen had ik mogelijk gezegd: en nu gewoon waterlings, graag!
Fff serieus, ik snap dat het Toenaks is, maar ik heb de zin echt vier keer moeten overlezen voor ik hem snapte en de storing zat hem met name in het eerste gedeelte. Misschien kan hij hier een volzin van maken die iets makkelijker leesbaar is?



Gepost op 03-02-2012 Om 10:33

Tja, zie je, allebei die constructies zijn Toenakese (of Toenakiaanse of Toenakische of Toenakse of Toense) woordspelingen: hij doet het erom. Het zou verarming van zijn persoonlijkheid zijn als ik dat ga downgraden, vrees ik.

*bloempje*

Wat betreft het "En nu gewoon waterlings"... die reactie is vanuit Lidhia gedacht echt onvoorstelbaar (inappropriate) in hun cultuur, maar aangezien we hier met Gabi te maken hebben zou zij eventueel wel zo kunnen reageren.

Ware het niet, dat zij zijn uitspraken niet leest maar uitgesproken hoort worden, wat een heel ander effect geeft: ze is behoorlijk taalgevoelig (zoals eerder betoogd) en kan hem dus vrij goed volgen — en het is haar eer te na omdat ze voor Lidhia probeert door te gaan. En Lidhia is hem haar hele leventje al gewend...

Maar als je dat wilt, wil ik die zin hier wel even onttoenakken, hoor! =)

Gepost op 03-02-2012 Om 16:41

Door:
Ach, als ik hier een tijdje op ga zitten puzzelen, kom ik er wel uit.
Wat hij volgens mij bedoelt te zeggen is: ik denk weinig.
klopt toch?

Wel weer van Gabrielle dat ze zich niet laat kennen.
Gepost op 03-02-2012 Om 18:42

...wat betekent "niet gering"? =)

Ja, Gabriëlle doet haar best...

=)

Gepost op 03-02-2012 Om 19:30

Dit werk is ingezonden op http://www.blocnoot.nl en blijft te allen tijde eigendom van de feitelijke auteur van het werk (of bloCnoot zolang de auteur niet kan worden teruggevonden). Zonder toestemming van de feitelijke auteur mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen. BloCnoot zal nooit toestemming geven indien de auteur niet teruggevonden kan worden. Mocht er sprake zijn van misbruik van de inhoud van het gepubliceerde werk op welke manier ook zullen er (in samenspraak met de auteur) stappen ondernomen worden.